Let op! Birgit Smit | visual storytelling is nu Lumiworks!
Ga naar www.lumiworks.nl

 

Whiteboard animatie - Explainer video

Een whiteboard animatie is een bijzonder originele manier om informatie over te brengen. Zo’n getekende video (ook wel explainer video of Videoscribe genoemd) is onweerstaanbaar. Je hoort de voice over en ziet het verhaal in eenvoudige tekeningen ontstaan. De tekeningen geven een beeld bij het verhaal, waardoor het zich verankert in het brein van de ontvanger.

whiteboard animatie school pitch videoscribe birgit smit
whiteboard animatie techniek videoscribe birgit smit

Kort en krachtig

Een whiteboard animatie duurt meestal een minuut of 2. Genoeg voor een korte intro, het middenstuk met de belangrijkste informatie en een afsluiting. Kort, krachtig en helder. De grootste uitdaging is dan ook het schrijven van het script (de voice over). Vaak willen mensen veel teveel vertellen en maken ze het langer dan nodig. Ik help je graag met het kort te houden. Als buitenstaander is het voor mij veel makkelijker om te knippen en schuiven in een script zodat het een helder geheel wordt.

Het maakt niet uit welke sector of welk onderwerp, het gaat erom dat de juiste informatie in de meeste effectieve vorm bij de ontvanger terecht komt. In de loop der jaren heb ik whiteboard animaties gemaakt voor coaches, organisaties voor ontwikkelingssamenwerking, IT start-ups, technische bedrijven, recruitment, medische organisaties, financiële instellingen, scholen, gemeentes en zorgorganisaties.

Showreel whiteboard animatie

Wat maakt een whiteboard animatie zo effectief?

Een whiteboard animatie is een van de mooiste vormen van visual storytelling en perfect geschikt voor videomarketing. Je geeft de ontvanger een totaalpakket wat hij zonder moeite tot zich kan nemen. Hapklaar. Een video van 2 minuten is laagdrempelig en toegankelijk. Het is eenvoudig te volgen en makkelijk te onthouden.

Maar het is vooral verrassend en leuk! Vergelijk het met een document, of een pratend hoofd. De ontvanger moet daar energie in steken en dus behoorlijk gemotiveerd zijn. Maak het jouw ontvanger zo makkelijk mogelijk en doe het eens anders! Een korte en krachtige whiteboard animatie die de juiste snaar raakt en bijblijft. Het enige wat je nodig hebt is de grote lijnen aan informatie en het doel wat je ermee wilt bereiken. Ik doe de rest voor je. Na een paar gesprekken heb je de eerste schetsen al in je mailbox en zie je het helemaal voor je :)

schetsen whiteboard video videoscribe
eindproduct whiteboard animatie videoscribe

Ervaringen

Het is fijn samenwerken en snel schakelen met Birgit. Ze heeft in zeer korte tijd een heel duidelijke en aansprekende videoscribe voor ons gemaakt. We zijn erg blij met het resultaat, ik beveel Birgit van harte aan!

Leontien, Communicatiespecialist

Wat een feestje om met Birgit samen te werken! Ze is oprecht betrokken en je voelt aan alles dat ze weet wat ze doet. Wij hadden een filmpje nodig om het Winnovatie platform van de waterschappen breder bekend te maken. Birgit wilde goed begrijpen wat dit platform doet, voor wie en waarom en de illustraties waren daardoor meteen perfect. We hadden samen een strakke planning en die hielden we ook vast. Het filmpje is helemaal super. Tien sterren!

Dorien, Communitymanager

Zo gaat een whiteboard animatie project

stap 1 van proces studiowerk whiteboard animatie

We starten met de 3 kernvragen:

  • voor wie is de animatie bedoeld?
  • waar staan zij nu?
  • waar gaan ze heen?

Weten waarom je bezig bent, dat is bepalend.
Ik ben jouw gids en loods je door het proces. We doen wat nodig is om van informatie tot een verhaal te komen. Met de botte bijl, door diep te graven of juist hoog over. Ik vraag, luister en samen doorgronden we de situatie.

stap 2 van proces studiowerk whiteboard animatie

We gaan op zoek naar het echte verhaal dat je wilt vertellen. Uit welke elementen bestaat het, waar ligt de focus op en in welk concept kunnen we het gieten om de boodschap het meest tot zijn recht te laten komen?
Het is een kwestie van keuzes maken, bouwen en schaven totdat we de juiste structuur en opbouw vinden.

stap 3 van proces studiowerk whiteboard animatie

Met een helder verhaal kan het visualiseren beginnen. Hoe kunnen we middels de tekeningen een wereld creëren waarmee de boodschap overkomt en bijblijft?
Ik luister naar je, blijf vragen stellen, tap in op mijn verbeeldingsvermogen en puzzel net zo lang tot ik het voor me zie. De schetsen deel ik met je en samen werken we toe naar het eindproduct.

Birgit Smit | Visual Storytelling is partner van Animatiestudio LIM

Het ontwikkelen van een animatie is doorgaans een tijdrovend en ingewikkeld proces. Dankzij mijn samenwerking met Animatiestudio LIM is dat verleden tijd. Hun slimme aanpak zorgt er voor dat ik sneller een kwalitatief hoogwaardige animatie kan maken. LIM heeft eigen animatiesoftware ontwikkeld om tekeningen en illustraties te animeren. Ook bieden ze oplossingen voor valkuilen in het animatieproces.
Als partner van Animatiestudio LIM ken ik de mogelijkheden van de software, heb ik ervaring met het animatieproces en lever ik mijn bestanden technisch perfect aan voor een optimaal resultaat. Samen zorgen we voor een korte doorlooptijd. En als er last-minute toch nog iets moet worden aangepast, zijn we met hun systeem heel wendbaar.

Klanten waarvoor ik met Animatiestudio LIM heb samengewerkt zijn: Alfa Laval, SVP, Het Waterschapshuis, KSU.

Meer over LIM