Let op! Birgit Smit | visual storytelling is nu Lumiworks!
Ga naar www.lumiworks.nl
Zakelijke tekeningen - visuals & posters
Laat zien in tekeningen wat je plan, missie, visie, why of historie is. Of verras met een visuele pitch, presentatie of document die de kern van je verhaal daadwerkelijk vat.
Als je het voor je ziet, is het veel makkelijker om informatie te delen, herinneren of begrijpen. Een gesprek of presentatie aan de hand van een tekening verloopt veel soepeler. Er is meer aandacht en mensen zijn meer betrokken. Een document waar een visuele samenvatting aan toe is gevoegd, is veel aantrekkelijker. Mensen zien de grote lijnen. Dat schept een verwachting, geeft overzicht en motiveert om het document daadwerkelijk door te nemen.
Ik maakte onlangs een visual voor een afdeling die nieuw samengesteld was en nog echt een plek moest veroveren binnen de organisatie. Ze moesten zichzelf letterlijk op de kaart zetten zodat mensen ze zouden weten te vinden en weten wat hun gezamenlijk doel is voor de toekomst. Komen tot zo'n visual was een interessant proces, want alle teamleden hadden er zo hun eigen beeld bij. Maar door de goede gesprekken aan de hand van de schetsen, is er nu een helder beeld waar iedereen zich in kan vinden en wat ze kunnen uitdragen.
Een tekening als aanvulling op geschreven of gesproken tekst, is altijd een goed idee, en een goede investering. Het zorgt ervoor dat de informatie sterker overkomt en veel langer bijblijft. Het verhoogt de kwaliteit van de samenwerking en mensen kunnen sneller tot de kern komen, wat tijd scheelt.
Voor een gemeente maak ik regelmatig posters voor de nieuwe initiatieven die in de opstartfase zitten. Ik spreek met de eigenaar van het initiatief en op basis van zijn of haar woorden, vertaal ik dit naar een poster waarin de huidige situatie, de wens tot verbetering en de ideale situatie naast elkaar staan. Aan de hand van die poster kan de eigenaar kort en krachtig de pitch presenteren, de visual meegeven en kan er snel een besluit genomen worden.
Door samen te komen tot een tekening, bijvoorbeeld over missie, visie of strategie, zorg je ervoor dat er een gedeeld beeld ontstaat, wat gedragen wordt door de organisatie. Zo weet iedereen waar de organisatie voor staat, of heen wil. Ze zien het voor zich wanneer het ter sprake komt, en je kunt er makkelijk naar terug refereren. Een passende metafoor is ontzettend krachtig en zorgt ervoor dat mensen makkelijker vrijuit kunnen spreken over moeilijke onderwerpen. Een tekening maakt elk onderwerp meer toegankelijk en laagdrempeliger. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Zo maakte ik bijvoorbeeld een roadmap met als achtergrond de plattegrond van de stad waar de organisatie is gevestigd. De rivieren rond de stad vormden de route waaraan alle roadmap-elementen gekoppeld waren. Een prachtig overzicht van wat de organisatie wilde bereiken en welke elementen daarin cruciaal waren.
Ook werkte ik met verschillende teams van een afdeling bij een bank, om hun eigen identiteit vorm te geven. Tijdens het gesprek maakte ik ter plekke de schetsen zodat zij daar direct feedback op konden geven. Nadat alle teams aan de beurt waren geweest, nam ik de tijd om de schets verder uit te werken. Vervolgens kwamen de teams aan het eind van de dag weer langs om de puntjes op de i te zettten zodat ik ze precies naar wens digitaal kon uitwerken. Ieder team had een volledig unieke poster waar ieder iets aan had bijgedragen.
Laat het zien!
Een getekende praatplaat, template, roadmap of poster zegt zo veel meer dan een praatje of lap tekst. Een zakelijke tekening geeft in 1 oogopslag de kern weer en laat zien wat je bedoelt. Dat maakt het vele malen makkelijker om je punt te maken of iets duidelijk uit te leggen aan een ander. Mensen begrijpen, onthouden en delen de visuele informatie sneller en effectiever dan informatie die alleen gesproken of geschreven is.
Zo gaat een studio-project
We starten met de 3 kernvragen:
- voor wie is het bedoeld?
- waar staan zij nu?
- waar gaan ze heen?
Weten waarom je bezig bent, dat is bepalend.
Ik ben jouw gids en loods je door het proces. We doen wat nodig is om van informatie tot een verhaal te komen. Met de botte bijl, door diep te graven of juist hoog over. Ik vraag, luister en samen doorgronden we de situatie.
We gaan op zoek naar het echte verhaal dat je wilt vertellen. Uit welke elementen bestaat het, waar ligt de focus op en in welke vorm kunnen we het gieten om de boodschap het meest tot zijn recht te laten komen?
Het is een kwestie van keuzes maken, bouwen en schaven totdat we de juiste structuur en opbouw vinden.
Met een helder verhaal kan het visualiseren beginnen. Hoe kunnen we middels de tekeningen een wereld creëren waarmee de boodschap overkomt en bijblijft?
Ik luister naar je, blijf vragen stellen, tap in op mijn verbeeldingsvermogen en puzzel net zo lang tot ik het voor me zie. De schets deel ik met je en samen werken we toe naar het eindproduct.